TÜRKİYE’NİN KORONAVİRÜS İLE İMTİHANI…


Çin’in Hubey Eyaleti’ne bağlı Wuhan şehrinde ortaya çıkan Koronavirüs (Kovid-19) salgını ülkemizi de etkilemeye devam ediyor. Ancak ülkemizde henüz salgın boyutunda değil. İnşallah da bu boyuta geçmeden kontrol edebiliriz.

16 Mart gecesi Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca’nın son açıklamasına göre vaka sayısı 47 oldu. Sayın Koca’nın açıklamasına göre “Son 29 vakanın tamamı, doğrudan veya dolaylı olarak ABD, Ortadoğu ve Avrupa temaslı. 3’ü de umreden dönmüş kişiler.” 18 Mart gecesi yapılan açıklamaya göre ise vaka sayısı 191’e yükseldi. Bu sayıda kalmasını ve can kaybımız olmamasını diliyorum.

Önceki vakalara da bakınca Türkiye’de görülen hasta kişilerin tamamı yurt dışından bulaşma kaynaklı. Eğer bunlar olmasaydı, ülkemiz henüz etkilenmemiş olacaktı. Bu da özellikle bazı gelişmiş Avrupa ülkelerinin bu virüse karşı gerekli önlemleri almadığını, almakta geç kaldığını gösteriyor. İtalya’da, Fransa’da, Almanya’da yaşanan salgınlar bunun göstergedir.

Dolayısıyla Kovid-19’a karşı aldığı tedbirlerden dolayı Devletimizin yetkililerine ne kadar teşekkür etsek azdır. Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin Koca süreci çok iyi yönetmektedir. Bilim Kurulumuz çok iyi çalışmaktadır. Önerilen tedbirler sürekli güncellenerek Yükseköğretim Kurumları ve diğer kamu kurumları aracılığıyla hızla uygulamaya konulmaktadır. Bizlerin de bunların yerine getirilmesine katkı sağlamamız gerekiyor. İşte madde madde ısrarla uyulması istenilen 14 tedbir:

1. Ellerinizi sık sık su ve sabun ile en az 20 saniye boyunca ovarak yıkayın.

2. Soğuk algınlığı belirtileri gösteren kişilerle aranıza en az 3-4 adım mesafe koyun.

3. Öksürme veya hapşırma sırasında ağız ve burunu tek kullanımlık mendil ile kapatın. Mendil yoksa dirseğin iç kısımlarını kullanın.

4. Tokalaşma, sarılma gibi yakın temaslardan kaçının.

5. Ellerinizle gözlerinize, ağzınıza ve burnunuza dokunmayın.

6. Yurtdışı seyahatlerinizi iptal edin ya da erteleyin.

7. Yurt dışı dönüşlerinizde ilk 14 günü evinizde geçirin.

8. Bulunduğunuz ortamları sık sık havalandırın.

9. Kıyafetlerinizi 60-90 derece normal deterjanla yıkayın.

10. Kapı kolları, armatürler, lavabolar gibi sık kullandığınız yüzeyleri su ve deterjanla her gün temizleyin.

11. Soğuk algınlığı belirtileriniz varsa yaşlılar ve kronik hastalarla temas etmeyin, maske takmadan dışarı çıkmayın.

12. Havlu gibi kişisel eşyalarınızı ortak kullanmayın.

13. Bol sıvı tüketin, dengeli beslenin, uyku düzeninize dikkat edin.

14. Düşmeyen ateş, öksürük ve nefes darlığınız varsa, maske takarak bir sağlık kuruluşuna başvurun.

Panik yapmadan tedbirlere uyarak mücadelemizi sürdürmeliyiz. Açıkçası herkes önlemlere uymada ve bunların duyurulmasından sorumludur. Kamu spotlarında belirtildiği gibi “bu sorun küresel, ancak mücadelesi ulusaldır.”

Televizyonlar genelde bilgilendirici programlar yapmaya çalışıyorlar. Ancak bazı programlarda kafa karışıklığına sebep olan yayınlar da yok değil.

Enfeksiyon uzmanı bir bilim insanı, konunun biyolojik savaş olduğunu belirten araştırmacılar ve muhalif bir siyasetçiyi aynı programa çıkarmak, ister istemez kafa karışıklıklara neden oluyor. Ben de biyolojik savaş olduğuna inananlardanım. Fakat bu kısım bütün yönleriyle devletimizin ilgili birimleri tarafından değerlendirilmelidir. Şuanda birinci önceliğimiz Kovid-19 belasından kurtulmak olmalıdır.

El birliği ile birbirimize destek olmalıyız. Önlemler ne kadar sert olursa olsun uymalıyız. Bunu gönüllü olarak yapmalıyız. Sosyal medya araçları kullanılarak Kovid-19 salgınını kötü emelleri için kullanmak isteyenler olabilir/olacaktır. Bunlara fırsat vermemeliyiz. Kötü günleri kovalayanlara basiretimizle cevap vermeliyiz.

Dün Sağlık Bakanımızın da paylaştığı gibi resmi belge gibi sahte belgelerle, ses kayıtları ve görüntülerle algı çalışması yapmak isteyen karanlık mihraklar devreye girebilir. Muhalefet yaptığını düşünen bazıları sürekli olumsuzluk yaygarası yapabilir. Bizlere düşen yetkililerin bilgilendirmelerini, resmi açıklamaları dikkate almaktır.

Kesinlikle önlem almalıyız. Fahrettin Koca Bakanımızın da hep tekrar ettiği “Koronavirüs alacağımız tedbirlerden daha güçlü değildir.”

Loading

Previous HER ŞEY TÜRKİYE İÇİN…
Next Öğrencilere Duyuru