Posts in category

GÜNCEL YAZILAR


Tarımsal Üretimde Ortak Makina Kullanımı Gündemde Tutulmalıdır.

Read More

Sokaklar, siteler, apartmanlar, kamu binaları kokuyor

Read More

Birlikte Başaracağız

Read More

Finike sakinliği, şirinliği, tarihi, doğası, denizi, koyları, tarımı vb. birçok özellikleriyle ön plana çıkan bir ilçedir. Ve hatta Finike denilince ilk akla gelen portakalıdır. Finike Yerlisi diye bir yerel portakal çeşidine de sahiptir. Portakalımızın Washington portakalı ile coğrafi işaret de almıştır. Hem de Turunçova Mahallesi’ndeki ekolojik özellikler coğrafi işaret kazanmasına vesile olmuştur. Finike’nin portakal üretimi …

Loading

Geçtiğimiz hafta sonu televizyon kanalları arasında gezinirken CNN Türk’de bir tarım programına rast geldim. Konu tarım olunca ister istemez dikkat kesiliyoruz. Programda işlenen konu topraksız tarım ile ilgiliydi. Program İzmir’in Dikili ilçesinde bulunan bir topraksız tarım tesisinde hazırlanmış. Öncelikle topraksız tarım nedir, buna değinelim. Bitkilerin toprak yerine değişik substratlar ya da su desteği ile yetiştirilmesine …

Loading

Tarım sektörümüzün temel problemleri kalıcı çözümler beklerken, müzmin sorunlarımızdan gına geliyor artık. Üretim planlaması ne zaman yapılacak, üretici örgütlenmesi gelişmiş ülkeler gibi olabilir mi, küçük işletmelere çözüm bulunabilir mi, lojistik ve paketleme sorunu ne olacak, kalıntı sorunu başımızı ağrıtmaya devam edecek diye beklemeye devam ediyoruz. Sorunların çözümünü beklerken var olan kalifiye işçi problemi “dümdüz işçi …

Loading

Tarım sektörünün sesini çiftçiler arasına girerek dinlemek, sektörün nabzını doğru şekilde tutmaya yardımcı oluyor. Örneğin çiftçilerimiz bu yıl domates fiyatlarından şikayetçiler. Fiyatlar o kadar can yaktı ki TBMM’de bazı vekillerimiz konuyu dillendirmek durumunda kaldılar. İyi de yaptılar. Sebze yetiştiriciliğinde fiyatlar yükseldiğinde ikinci, üçüncü sınıf meyvelerden bile iyi gelirler elde edilebilir. Fiyatlar bu yılki domateste olduğu …

Loading

Ülkemizin zenginliklerinden bahsederken madenler konusuna özellikle dikkat çekilir. Taş kömürü, linyit kömürü, bor, zeolit, altın, mermer gibi madenler en önemli zenginliklerimiz arasında. Akdeniz Bölgesi’nde mermercilik sektörü her daim gözümüze batmaktadır. Tırların üzerinde büyük bloklar halinde limanlara taşınırken gördüğümüz mermerlerin arka planına su kaynakları açısından da bakmak gerekir. Mermercilik sektöründen hem ülkemiz hem de bu işi …

Loading

Türk ekonomisinin zorlu süreci devam ediyor. Bunu geçtiğimiz günlerde açıklanan enflasyon oranına göre yazıyorum. Açıkçası hissettiğimiz ekonomik zorluk çok daha acı şeyler içeriyor. Son 4 aylık enflasyona bakıldığında aralık ayı %3.32, ağustos ayı için 2.47, eylül ayı için 2.97 ve ekim ayı için de yüzde 2.88 olarak gerçekleşmiş. Eylül ayına göre azıcık düşmüş göründüğüne göre …

Loading

Dikkat! Bu yazı bazı mesajlar içerir… Yazımın başlığında hem olumlu hem de olumsuz bazı kavramlar var. Bu kavramlar insana ait olan değerlerdir. Son günlerin hatırına içimdeki sesleri yazıya dökmek istedim. Baş sallamak, görmezden gelmek, enayi gibi hissetmek yerine, görülmediklerini düşünenlere görüldüklerini sobelemek gerekirdi. Belki iyiliğe de katkımız olur. İnsan denilen canlı en güzel hasletleri barındırdığında …

Loading

Türkiye’nin konuştuğu yeni gündem Yenidoğan Çetesi. Bu çete ismini yeni doğan çocukları öldüren kişilerden alıyor. Bu kişiler bir çete oluşturmuşlar ve menfaat karşılığı yeni doğan bebekleri katlediyorlar. Şimdilik yapılan açıklamalara göre 47 şüpheli 22 tutuklu bilgisi veriliyor. Böyle bir iş için çok az sayı. 10 hastane kapatılıyor, lisanslar iptal ediliyor. Bana göre diğer şehirlerdeki hastanelere …

Loading

Salı günü akşam saatlerinde zincir marketlerden birisine uğradım ve manav fiyatlarına göz attım. Sivri biber, çarliston biberin fiyatı 90-100 lira civarındaydı. Kiraz domatesin fiyatı 99 lira iken normal (tane hasat edilen) domatesin fiyatı ise 85 lira idi. Domatesin satış fiyatını nasıl 99 lira hesapladılar ben bilemiyorum. Bu hesap marketin pazarlama stratejisine bağlı:)) Manav reyonunu dolaşırken …

Loading

Tarımsal üretimi artırmak için üst üste tespitler, yeni düzenlemeler, konuşmalar, toplantılar yapıldıktan sonra işlerin iyiye doğru gideceğini düşünürken değişen bir şey olmadığını görünce üzülmenin ötesine geçemiyoruz. Bir önceki Tarım Bakanımız Vahit Kirişçi döneminde çıkarılan üretim planlamasına yönelik hukuki düzenlemeler her ne kadar soru işaretleri barındırsa da yüreğimize su serpmişti. Üretim planlaması yapılınca çiftçisinden aracısına, ihracatçısına …

Loading