TARIM SEKTÖRÜ AŞI ÖNCELİĞİNE ALINABİLİR Mİ?


Kovid Salgını başladığından beri en iyi mücadele yönteminin aşı olduğu hep söylendi. Ne zaman aşı geliştirilecek diye beklerken, zamanla ardı ardına birkaç tane aşı geliştirildi. Kullanılmaya da başlandı.

En yaygın kullanılanlar Sinovac ve Pfizer-BioNTech aşıları. AstraZeneca aşısında ise gün be gün yan etkileri olduğuyla ilgili haberler paylaşılıyor. Malum, ülkemizde henüz kullanım aşamasına gelen aşımız olmadığı için yurt dışından getiriyoruz.

Salgın ile daha iyi mücadele etmek için Sinovac ve Pfizer-BioNTech aşılarından aldık ve sınırlı sayıdaki bu aşıyı kullanmak için Sağlık Bakanlığı tarafından öncelik sırası oluşturuldu. İlk önce aşılanacaklar arasında çok haklı olarak sağlık çalışanları vardı. Daha sonra 65 yaş üzeri ve sonra bir alt grup diye ilerledi. Hali hazırda önceliklere göre aşılama devam ediyor.

Sağlık Bakanlığı’nın Bilim Kurulu’nun ve devletimizin diğer yetkililerin görüşleri doğrultusunda öncelik sıralaması yaptığını biliyoruz. Keşke herkese yetecek aşı miktarına sahip olsak. Bu konuda yoğun çalışmalar olduğunu biliyoruz.

Sürç içerisinde farklı meslek gruplarından aşı önceliği taleplerini görmeye başladık. Örneğin futbolcuların aşılanması… Futbol Federasyonu’nun girişimleri ile futbolcuların aşılaması gündeme gelince ben de şaşırdım. Kamplarına çekilip izolasyon halinde bulunan, daha doğrusu bulunması gereken kişiler öncelikli olmamalıdır.

Öncelik sıralaması futbolculara kadar geldi ise ben de tarım sektörü öncelikli gruplar arasında neden yer almıyor diye sormak istiyorum. Çünkü tarımsal faaliyetler hiç durmadı, durmayacak. İnsanlar evlerine kapansa da kapanmasa da beslenmek zorunda.

Halbuki stadyumlara seyirci de alınmıyor. Milli maçları yapmak zorunda olan futbolcularımızı ayrı tutabiliriz. Ancak onların birçoğu da yurt dışında oynuyorlar. Futbolcular ve kulüp çalışanlarında hasta sayısı artarsa ligler birkaç hafta ertelenebilir.

Oysa bazı sektörleri durdurma veya erteleme şansına sahip değiliz. Tarım sektörünü bunlardan birisi. Tarımsal faaliyetleri çiftçiler, çiftçilerin alış veriş yaptıkları iş yerleri, ürünlerini sattıkları haller, tarımsal girdileri sağlayan firmalar ve ekleyebileceğimiz birçok kişi sürdürüyor.

Yeterli sayıda aşımızı olmadığından çiftçilerimizin hepsini birden aşılamak elbette mümkün değil. Zaten belli yaşın üzerinde olanlar, kronik rahatsızlığı olanlar aşılanabiliyor.

Elimizde var olan aşı miktarına göre tarımın içerisinde de öncelik sıralaması yapabiliriz. Çiftçilerimiz tarlasında, bahçesinde, serasında çalışıyor. Ürününü hasat edip satışa götürüyor. Bitkilerini gübreleme, ilaçlama ve benzerleri için alış-veriş yapmaya gidiyorlar. Sadece bu birkaç örnek üzerinden bile nüfusumuzun önemli bir kesiminin salgına rağmen sürekli hareket halinde olduğunu görüyoruz. Yani sektörün içerisindeki virüs sürekli dolaşım halinde olabilir.

Hal böyleyse tarım sektöründe öncelikli gruplar belirlenebilir.

Tarım sektörünün de öncelikli olması gerektiği konusunda şimdiye kadar sadece Makro Tarım’ın sahiplerinden Zir.Müh. Harun Öztürk’ün mesajını gördüm. Öztürk diyor ki “Tarım & İhracat sektörü Covit-19 aşılamasında öncelik verilmesi gereken grupta olması gerekmez mi? Pandemi sürecinde gıda ve tarımın önemi daha tam anlaşılamamış galiba. Açlık mı? Üretim mi? Lütfen öncelik verilsin aşılamada Tarım & İhracat sektörünü de.”

Bu durumda birçok meslek grubu biz de varız diyebilirler. Haksız da sayılmazlar. Ancak iş futbolculara geldiyse, tarıma hizmet veren birisi olarak, neden tarım sektörü düşünülmüyor demek istiyorum.

Loading

Previous PORTAKALLARIMIZA DOKUNMAYIN
Next ÜRETİCİLER SESİNİ DUYURABİLİYOR MU?