PORTAKALLARIMIZA DOKUNMAYIN


Son günlerde Finike ve hatta Antalya’nın gündemini, portakal bahçelerinin yok edilme planı işgal ediyor. Gönül, tarım ve turizm konusunda geliştirilen projelerin olmasını isterdi. Ama maalesef…

Finike için çalıştığını söyleyenler konuya nereden yaklaştılar da bahçeleri hedef aldılar, bilemiyorum. Hem de Finike’nin dünyaya ün saldığı portakallarını…

Önce, eski kasaba ve belde belediyelerinin bulunduğu bölgelerde, mevcut yol etrafından geçirilecek yeni yollar ve imar alanları halkımızı telaşlandırdı.

Neymiş çok önceden hazırlanmış. Yeni ev ya da bina yapmak isteyenlere izin verilebilmesi için bunun yapılması gerekiyormuş. Tarım alanlarının sınırının belirlenmesi gerekiyormuş.

Etrafa yayılan bilgiye göre, her şey plan üzerinde olacak ve kimsenin evine, bahçesine dokunulmayacakmış denildi. Sadece plan üzerinde kalacağı vaat edilse de bir gün evimiz, bahçemiz, seramız yıkılır diye telaşa kapılanlar, askıdaki plana itiraz etmeye baladılar.

İtiraz ediyorlardı ki tam bu sırada çift yol gündeme bomba gibi düştü. Bu yol nereden mi geçiyor?

Finike’ye sahilden giderken Hasyurt Mahallesi’nin sınırının bittiği, Sahilkent Mahallesi’nin başladığı yerden Finike-İskele Mahallesi’ne ulaşıyor. Çift şeridin başladığı yer ise ilçe merkezine neredeyse 10 km uzaklıkta. İskele’den sonra ise bir tünel marifetiyle Demre’ye ulaşılacakmış.

Plan böyle… Pes doğrusu… Finike’de yaşayanlara sorsanız ne alaka derler. Belki de şu atasözü durumu tam anlatacak:

“Kel başa şimşir tarak…”

Hangi zamanda, kim döneminde, kimlerin dahli ile hazırlanırsa hazırlansın, portakal bahçeleri içerisinden geçirilecek çift şerit yol, Finike’ye hizmet değildir.

Yok edilecek olan sadece portakal bahçeleri değil, sera alanları da var, binalar da var. Plana bakılınca, yol büyüyen Finike’nin etrafından dolaşacak ve şehre araç trafiği uğramayacak… Bunu ilçemize hizmet adına düşünenler, hangi trafiği yeni yola yönlendirecekler?

Finike’ye uğramayan trafiğin ilçeye katkısı ne olacak? Yoldan geçip gidenler Finike’yi bile görmeyecekler. İlçeye gelip alış veriş mi yapılacak? İlçe turizmi şaha mı kalkacak? Bu durumda planlanan yol güzergâhı için “acaba” soruları akla geliyor.

Korkuteli merkezden geçmeyen trafiğin eskisine göre katkısı ne? Bu çevre yolu ile Finike’ye düşünülen arasında benzerlik var mı? Araştırıldı mı? Tarihin, kültürün en derin izlerini taşıyan Elmalı neden ücra bir köşede kalmış gibi algılanıyordu, düşünüldü mü? Çift şerit yol Elmalı merkeze ulaşacağı söylenince herkes sevindi. Bu açık bir cevaptır.

Finikemiz büyük bir şehir değildir. Küçük, şirin bir ilçedir. İlçemizin ekonomik yaşamına katkısı olsun diye Meslek Yüksekokulu kuruluyor, büyütülmeye çalışılıyor, bir yandan da acaba fakülte getirilebilir mi diye çalışılıyor. Finike için diye bu planlananlar arasında paralellik var mı, bence yok…

Peki, Finike’ye ulaşan mevcut çift şerit yol yeterli değil mi? Bence yeterli ve ihtiyacı da karşılıyor. Hem de yeniden elden geçirilmiş ve güzel de bir yol.

Finike içerisinde trafik yoğunlaşmasına neden oluyorsa, gocunmak yerine otoparklar yapılmalı, insanların durup vakit geçirmesi için çalışılmalıdır.

İnsanlarımızın karşıdan karşıya geçişlerinde araçlarla yarış yaptıkları görülmeli ve yayalar için üst geçit yapılmalıdır. Yol kenarlarına yapılan kafelere, alış veriş merkezlerine ve pazara gelenler, yolun kenarına araç park ediyorlar ve yoğunluğu arttırıyorlar. Bu basit sorunlar kısa sürede çözülebilir.

Kovid salgını sürecinde her daim tarımın önemi vurgulandı. Tarımsal üretim arttırılmalı, gıda krizi kapıda, gıdada yurt dışına bağımlılık azaltılmalı denile denile dillerde tüy bitti.

Tarımsal üretimi arttırmanın yolu öncelikle tarım alanlarına sahip çıkmaktan geçiyor. Tarım Bakanlığımız bir karış toprağımızı boş bırakmayalım diye kampanya yaparken, hazine arazilerini çiftçilere kiralamaya çalışırken, portakal bahçelerini yola kurban vermek de nereden çıktı?

Unutmayalım Finike portakalı sadece Finike’de yetişebiliyor. Bundan dolayı dünyaca ünlüdür. Bunun için coğrafik işaret belgesi verdiler.

Finike sahilden Demre’ye giderken o muhteşem deniz manzarasından insanları mağdur etmeyelim. Mevcut yolun iyileştirilmesi gereken yerlerini halledebiliriz.

Şuana kadar öğrendiğimiz kadarıyla siyaseten her kesimin az ya da çok bu yol planın oluşumunda vebali var. Öyleyse iptal edilmesi için herkes elinden geleni yapmalıdır.

Loading

Previous GENÇ ZİRAAT MÜHENDİSLERİNE KULAK VERİNİZ
Next TARIM SEKTÖRÜ AŞI ÖNCELİĞİNE ALINABİLİR Mİ?