Adrasan Koylarına Dikkat!


Antalya’nın yaz aylarında en cazip turistik yerlerden birisi de Adrasan’dır. Kumluca’ya bağlı yerleşim yerlerinden birisidir. Hem köy hüviyetinde yerleşime sahip olması, hem de harika plaj ve koylarıyla her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin uğrak yeridir.

Bu yazının odağını Adrasan’ın güzelliklerine ayırmadım. Aksine güzelliklerini mahvetme ihtimalleriyle ilgili uyarıya ayırdım.

Harika gün doğumuna şahitlik eden plajın tur teknelerinin işgaliyle ilgili zaman zaman küçük te olsa haberlerini, uyarılarını okuyoruz. Bu doğru. Tekneler sahilden uzaklaşana kadar sahil tekneler tarafından işgal edilmiş durumda.

Ancak dikkatlerden kaçan bir başka konu daha var.

Sahilden hareket eden tekneler Sulu Ada ve koylar bölgesine hareket ediyorlar. Bu yıl tekne turumuzu koylar bölgesine yaptık.

Adrasan’ın çok güzel koyları var. Akseki koyu, Sazak koyu, Ceneviz koyu ve Korsan koyu bunlardan bazıları.

Ceneviz koyunda iki tane baraka gördük. Birkaç tane küçük kayık vardı. Tekne sahibine bu koyda nasıl baraka tuttuklarını sordum. Bir şekilde kiralandığını söyledi. Ve burada yazmak istemediğim bazı şeyler de söyledi. Söylenenler hoş değil. Bunlar doğru mu değil mi yetkililer gece-gündüz denetleyerek ortaya çıkarabilir. Ayrıca Ceneviz koyunda ormana yakın kaya dibinde yanmış ateşin izleri de var. İspatını da çekmiş olduğum bu videoda görebilirsiniz. https://www.youtube.com/watch?v=7fuzZWbbR8k

Ceneviz koyundan sonra bir başka koya uğradık. Sanırım Sazak koyuydu. Burada da orman içerisinde bir araç ve bir çadır gördüm. Kamp alanlarından birisi olabilir diye düşünürken, tekne sahibinin ifadesiyle izin verilmeyen yerlerden birisiymiş.

Uzaktan da olsa bunları da resimledim.

Akşamüzeri sahile çıkınca trafik kontrolü yapan bir jandarma ekibine durumu anlattım. Koylarda kamp yapmanın, araç ile girmenin yasak olduğunu, kendilerinin trafikle ilgilendiklerini, durumu 112’ye bildirmemizin daha iyi olacağını söylediler. Bir vatandaşlık sorumluluğu olarak bunu da yaptım.

Kıymetli yetkililer, geçtiğimiz yıl ülkemizin farklı bölgelerinde turizm bölgelerindeki güzelim ormanlar yandı. Bu yıl da Kemer-Göynük’de ormanlarımız günlerce yandı. Bizlerin de ciğerleri yandı.

Belki yangına sebep olacaklar belki de olmayacaklar. Ancak bir ihtimal var. Bütün ihtimalleri ortadan kaldırmamız gerekiyor.

Sürekli havadan drone takibi yapılabilir.

Tur yapanlardan bilgi alınabilir.

Gece hareket eden kayıklar denetime tutulabilir.

En önemlisi yaz aylarında araç ile orman içlerine giriş engellenebilir. Yasak demek bazı insanlarımıza yeterli olmuyor. Gerekirse yollara engel atılabilir.

Denizden dağlara baktığımızda geçtiğimiz yıllarda yanan ormanların izlerini hala görebilirken, yenilerinin önüne geçilmeli, ihtimaller ortadan kaldırılmalıdır.

Loading

Previous Üretim Planlamasına Dair Yönetmelik Yürürlüğe Girdi-2
Next Araştırıcı Kuruluş Belgesi Herkese Verilmek Zorunda mı?