Çekirdeksiz kapya biber olur mu?


Türkiye’de gerçekleştirilen fuarlar arasında Growtech en büyük fuar özelliğini göstermeye devam ediyor. Growtech 2023, Antalya’da 22-25 Kasım tarihleri arasında Anfaş Fuar merkezinde yapıldı.

Tohumdan gübreye, sulama sistemlerinden tarım makinalarına, fidancılıktan biyolojik ürünlere varana kadar yerli ve yabancı firmalardan birçok tarım girdisi sergilendi.

Fuar kapsamında tarım sohbetleri yapıldı. ATSO İnovasyon ödülleri dağıtıldı. Proje pazarında farklı projeler yarıştı.

Türkiye’nin farklı yerlerinden gelen ziyaretçilerin yanında yurt dışından misafirler de vardı. 140 ülkeden katılımcı kaydı oluşturulduğu, yetkililer tarafından açıklanmış durumda. Ziraat fakültesi öğrencileri hem fuarı gezdiler, hem çalıştılar ve hem de kendileri için staj ve iş imkanlarını kovaladılar.

Fuarın en dikkat çekici yeni ürünlerinden birisi de çekirdeksiz kapya biberin geliştirilmesiydi. Petektar Tohumculuk tarafından geliştirilen çekirdeksiz, yani tohumu gelişmeyen biber ödül de aldı.

Petektar Tohumculuğun sahibi Büşra Yapıcı bu gelişmeden dolayı oldukça heyecanlıydı. Son yıllarda silor hıyar çeşitleriyle kendinden söz ettiren firma, sanırım yeni ürünleriyle gündem olmaya devam edecek.

Geliştirilen çekirdeksiz kapya henüz çeşit aşamasında değil. Yani çiftçilerin hizmetine sunulabilmesi için biraz daha zamana ihtiyacı var. Ancak bu gelişmenin olması ve ilk olması oldukça önemli.

Geliştirilen bu biberi ebeveyn olarak değerlendirerek çekirdeksiz yeni birçok çeşit geliştirilebilecek. Biber üretiminde tozlanma ve döllenmeden kaynaklı bazı sorunların önüne geçilebilecek.

Yerli tohum firmalarımızın bu tür başarılara imza atması ülkemiz adına oldukça sevindirici.

Petektar’ın sahibi Büşra Yapıcı ve eşi Mehmet Yapıcı’yı çok uzun yıllardır tanırım. Uzun ve zorlu bir süreçten geçip bugünlere geldiler. Başarı asla tesadüf olamaz. Arka planda emek var. Elde edilen yeni çeşitlerin arkasında önemli Ar-Ge çalışmalarının olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Başarmanın yolu çalışmaktan ve hatta çok çalışmaktan geçiyor. Kendilerine tarım sektörüne hizmet yolunda başarılar diliyorum.

Loading

Previous Organik Tarımda Sertifikasyon Anlatıldı
Next Hata Kendilerinde mi Değil mi, Çiftçiler Nasıl İspat Edecek?