Süper Rezillik…


Galatasaray ve Fenerbahçe takımları Riyad’da oynanması planlanan final maçına çıkmadılar. Nihayetinde son aylarda futbolumuzda yaşanan rezilliklere bir yenisi daha eklendi.

Süper Kupa finali neden yapılamadı sorusunun cevabı, bana göre hala karanlık noktaları içeriyor.

29 Aralık tarihinde ekran başına geçip maç beklemeye başlarken, sosyal medyada yer yerinden oynamıştı. Suudi yetkililerin İstiklal Marşımızın okunmasına, “Ne Mutlu Türküm Diyene” pankartına, Fenerbahçe’nin “Yurtta Sulh Cihanda’da Sulh” pankartına ve takımların Atatürk resimli formalarla sahaya çıkmalarına izin verilmediği söylemleri dolaşmaya başlamıştı.

Evet, İstiklal Marşı bağımsızlığımız demektir. Atatürk Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusudur. Bunlar bizim için son derece önemlidir. De maça çıkmamanın asıl nedeni nedir?

Madem bunlara izin verilmiyor, ne işiniz var Suudi Arabistan’da?

Sahi Süper Kupa maçını neden Riyad’da oynamaya karar verdik?

16 Kasım 2023 tarihinde Sözcü Gazetesi’nde yayınlanan habere göre Federasyon Başkanı Büyükekşi maçın Riyad’da oynanacağını her iki takımın haberi olduğu ifade ediliyor. Haberde Büyükekşi özetle iki kulüpten vekalet alındığını, sıcak paranın Suudi Arabistan’dan geldiğini, kupanın gelecek yıldan itibaren dörtlü final şeklinde gerçekleşeceğini ifade ediyor. Ayrıca iki kulübün, maçın Türkiye’de oynanması için TFF’ye herhangi bir başvuruda bulunmadığı da belirtiliyor. Büyükekşi “Size ek gelir kazandırmak istiyoruz, var mısınız yok musunuz?” diye soruyor, Ali Koç da Dursun Özbek de “varız” diyor. Ağustos ayından bu yana maçın nerede oynanacağı da biliniyor.

TFF Başkanı’nın açıklamalarına göre Almanya, İngiltere, Arabistan ve Azerbaycan’dan ciddi teklifler varmış. Almanya ile İngiltere üzerinde çok durmuşlar. Güvenlik sorunu nedeniyle bunları elemişler. Azerbaycan ve Arabistan arasından da en iyi teklifi Arabistan vermiş.

Suudi Arabistan’da karar kılınmasının geçmişi bu. Maç günü gelip çatıyor ve maça takımlar çıkmıyor. Final maçı ertelenince de TFF’nun yaptığı açıklama ise şöyle: “Cumhuriyetimizin ve Türkiye Futbol Federasyonu’nun 100. Yılını yurtdışında da kutlamak amacıyla, Türk Futbolunun marka değerine ve kulüplerimize katkı sağlayacak şekilde kulüplerimizle organize ettiğimiz, 29 Aralık 2023 Cuma günü saat 20.45’te oynanması planlanan 2023 Süper Kupa müsabakası organizasyondaki bazı aksaklıklar nedeniyle Kulüplerimizle birlikte aldığımız ortak karar neticesinde ileri bir tarihe ertelenmiştir.”

Türkiye’de yer yerinden oynamış, bütün dünyaya rezil olunmuş, yapılan açıklama ise amatörce. Bazı aksaklıklar nedeniyle ifadesi çok bayağı bir açıklamaydı.

Halbuki o gece maçın oynanmayacağına karar verilince yapılan protokol bu, şu maddelerden oluşuyor, Fenerbahçe ve Galatasaray kulüplerinin şu talepleri şu nedenlerle Arabistan tarafından karşılanmadı gibi açıklamalar yapılsa rezilliğin boyutu bu kadar olmayacak. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı da bilgi kirliliğini temizlemeye çalışıyor.

Sonradan anlıyoruz ki protokole göre istiklal Marşımız okunacakmış. Türk bayrakları da asılacakmış. Hatta maçtan önce tribünlerden çekilen videolara göre marşımızın hoparlörlerden provası bile yapılıyor.

Peki sorun ne? Maça ve sahada ısınmaya Atatürk resmi bulunan formalarla çıkılacakmış. Yurt Sulh Cihanda Sulh pankartı asılacakmış. Suudi yetkililerde bunları protokole eklememişler. Biz bunları basından ve sosyal medyadan öğreniyoruz. Şimdi aklımıza düşen soruları yazalım:

– Öncelikle Cumhuriyetimizin 100. Yılı bu kadar önemli ise (bana göre çok önemli) neden Suudi Arabistan’da oynama kararı alındı. Federasyon istedi ise bu iki kulüp neden kabul etti?

– Türkiye Yüzyılından bahsediyoruz, ama bir Türk cumhuriyetinde ya da gönül coğrafyamıza ait bir yerde oynamayı akıl edemiyoruz. Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan, Bosna veya Türkiye’de bir ilde oynanması daha güzel olmaz mıydı? Türk Devletleri Teşkilatı üyeleri de katılırdı. Van’da oynansa idi bu maç daha faydalı olabilirdi.

– Eğer doğru ise Fenerbahçe neden ısrarla “Yurtta Sulh Cihanda Sulh” pankartını talep etti? Bu söz Mustafa Kemal Atatürk’e ait olduğundan bizler için önemli. Ancak bu söz 15 Temmuz’da suiistimal edildi. Bu kısmı düşünülmedi mi?

-Haber kaynağı olarak verdiğim Sözcü Gazetesi 29 Aralık gecesi takımlar daha otellerinden çıkmadan Suudiler uçakların kalkmasına izin vermiyor paylaşımı yapıyordu. Krizin etkisini büyütmek adına bir etkisi var mıdır?

Sayın Federasyon yetkilileri veya sporumuzu yönetenler hala doyurucu bir açıklamayı neden yap(a)mıyorlar. 2 Aralık akşamı yapılan açıklamada TFF “Milli değerlerimiz ve Atatürk ilkelerimiz tartışmaya açık olmamıştır.” diyor ve ekliyor: “Türk futbolunun başarılarla adından söz ettirmesi için çalışmaya kararlılıkla devam edeceğimizi ifade ediyoruz.”

Hadi oradan. Lig maçlarımız gerginlik ve güvensizlik içinde geçiyor. Kimse hakemlere güvenmiyor. Hakemin birini bir kulüp başkanı sahada yumrukluyor. Bir başka takım sahadan çekiliyor. Yaptığınız Süper Kupa organizasyonu ile Türkiye’yi rezil ediyorsunuz. Futbolumuzun yaşadığı son krizler sadece bir ay içinde yaşanıyor. Ancak TFF Yönetimi olarak istifa edemiyorsunuz.

Şahsen ben Süper Kupa krizini birilerinin Türkiye aleyhine çıkarmış olabileceğini düşünüyorum. Yaşanan kriz, hem federasyon, hem kulüpler ve hem de Suudi Arabistan kısmında aynı odaklar tarafından organize edilmiş olabilir.

Olmaz, olamaz demeyelim. Mutlaka araştırılmalıdır.

Loading

Previous Hata Kendilerinde mi Değil mi, Çiftçiler Nasıl İspat Edecek?
Next Tarımımızın Sorunları Tarım Eğitimi Çıkmazında mı?