TARIM SİGORTASI ÜRETİCİNİN İMDADINA YETİŞİR


Ülkemizin bazı bölgelerinde İlkbahar ve Sonbahar aylarında, mevsim geçişlerinde doğal afetler yaşanıyor. Bu afetlerin sıklığı ve etkisi son birkaç yıldır da giderek artıyor. Afetler genellikle Karadeniz Bölgesi’nde sel olarak kendini gösterirken, Akdeniz Bölgesi’nde fırtına, hortum, dolu şeklinde ortaya çıkıyor. Don olayı ise birçok üretim bölgesinde etkili.

Geçtiğimiz günlerde Finike ve Kumluca’da yaşanan dolu ve fırtınanın etkisini üreticilerin tarlasına, bahçesine ve serasına gidince daha iyi anlayabiliyoruz. Büyük ümitlerle yetiştirilen narenciye ürünlerinin çoğunluğu yere dökülürken, dalında kalanlar ise yaralanmış. Bu yaralanan meyveler olgunlaşma süreci ile birlikte yere düşecek. Cam seralarda kırılan camlar sebzeler içerisine inmiş. Plastikler delinmiş, seralar su altında kalıyor.

Üreticilerimizin doğal afetlerden etkilenmemesi veya daha az zararla üretime devam edebilmesi için sigortalama işlemi büyük fırsat sunuyor. TARSİM aşağıda belirtilen birçok alanda poliçe düzenleyebiliyor.

-Bitkisel ürün sigortası

-İlçe bazlı kuraklık verim sigortası

-Sera sigortası

-Büyükbaş hayvan sigortası

-Küçükbaş hayvan sigortası

-Kümes hayvanları sigortası

-Su ürünleri sigortası

-Arıcılık sigortası

Tarımsal üretim ile uğraşanların, bunlardan uygun olanı seçmeleri hem kendileri hem de ülke tarımımız için çok önemli. Ancak giderek yaygınlaşmasına rağmen, hala sigortalama yaptırmayan çiftçilerimiz olduğunu biliyoruz. Onların yönlendirilmesi gerekiyor.

Yapılacak bitkisel üretim sigorta poliçesi kapsamında; dolu, yağmur, hortum, yangın, sel, don, yaban domuzu gibi etkenler yer alıyor. İsteyen üreticilerimiz ise seralarını dolu, deprem, taşıt çarpması ile fırtına, hortum, yangın, heyelan, sel ve su baskını, kar ve dolu ağırlığı gibi zararlara karşı sigortalatabiliyorlar. Hayvancılık, su ürünleri ve arıcılık faaliyetlerini yürütenler de yararlanabiliyor.

Geçtiğimiz hafta sonu Finike ve Kumluca’da dolu ve fırtınadan dolayı zarara uğrayan üreticilerden bazılarını ziyaret ettim. Ürünlerini sigortalatanların gayet rahat olduklarına şahit oldum. Zararlarını poliçe kapsamlarında telafi edecekler.

Tarım zor ve maliyetli bir iş. Üreticilerin zor şartlarda yaptıkları üretimin riskinin de az olması gerekiyor. Beklenmedik oluşabilecek büyük zararlara karşı tarım sigortası üreticinin imdadına yetişir.

Loading

Previous TARIMSAL ÜRETİMDE VERİMLİLİĞİ ARTIRMALIYIZ
Next KARABAĞ AZERBAYCAN’DIR