Her yıl da yüzlerce Ziraat Mühendisi aramıza katılıyor. Ziraat Fakültelerini tercih edenlerin bir kısmı, ailelerinin tarımla ilgili işlerini devam ettirmek adına geliyorlar. Bir kısmı yakınları sektörün içerisinde olduğu için avantajlılar. Bunların iş bulma gibi bir dertleri yok. Ancak genç kardeşlerimizin hepsi aynı şansa sahip değiller. Sektöre şansız giriş yapanlar, aramıza katılır katılmaz iş sorunu ile karşılaşıyorlar.
Her yıl yüzlerce mezunun olduğu bir sektörde iş sorununun olması kaçınılmazdır. Ancak, bir önceki yazımda da ifade ettiğim gibi tarımda iş bulma kolaylığı açısından birçok mesleğe göre daha avantajlıyız. Çünkü birçok meslek alanında, ne kamuda ne de özel sektörde iş bulmak çok kolay olamıyor.
Meslektaşlarımızın iş beğenmediklerine değindiğim yazıma, farklı konularda yorumlar geldi. Bazıları saygı sınırını da aştı. Bunlara kulak asmayıp, kendilerinin taleplerini işverenlere duyurmak istiyorum.
1-Öncelikle ağırlıklı eleştiri konusu asgari ücret. Meslektaşlarımız asgari ücreti yetersiz buluyorlar ve istemiyorlar. “Yeni mezunsun asgari ücret yeter. Biz sana bir gelecek vadetmiyoruz maalesef, sen olmazsan dışarıda asgari ücrete çalışacak çok insan var.” deniliyormuş, bunu da istemiyorlar.
Bazıları asgari ücretin altında fiyattan bahsetti. Sanırım bunlar tam zamanlı çalışmayanlar. Şahsen SGK güvencesi olmadan çalışmamaları gerektiğini düşünüyorum. Bir de “ZMO’nun belirlediği taban ücretleri veren kaç firma var? ZMO bunu ne kadar denetliyor veya denetlenmesini sağlıyor?” diye de soruyorlar.
Devlet yetkililerimizden mühendis ve benzeri lisans mezunları için daha yüksek ayrı bir taban fiyat belirlemesini hep birlikte talep edelim. Belki sesimizi duyurabiliriz.
2-İşverenlerin deneyim taleplerine şiddetli tepki var. Yeni mezun olanlar, iş vermezseniz nasıl deneyim kazanacağız diyorlar.
3-İş tercihleri arasında zirai ilaç bayilerinin ek getirisi olmadığından istenilmediği, zor bir iş kolu olduğu belirtildi.
Yüksek maaş nedeniyle firmaların tercih edildiği söylense de çok eskilerde kalan bir yorum. Şuan yüksek maaş veren de var, asgari ücret veren de. Ayrıca zirai ilaç bayileri sektörün önemli aktörlerinden birisi. İstihdam açısından yadsınamayacak katkısı bulunuyor.
4-Ziraat Mühendisleri insan yerine konulsun deniliyor. Saygısızlık yapanları ben de buradan kınıyorum. Bırakalım meslek sahibi olmayı saygı görmek ve göstermek insanlık gereğidir. Bir ziraat mühendisi değil kendi meslektaşını, kimseyi hakir görmemelidir.
5-Tuvalet temizlemek istemiyorlar. Üzgünüm bunu yazdığım için. Bu nasıl yapılıyor, yaptırılıyor bilemiyorum. Bu ifadeden dolayı da eleştirileceğim, ancak yazıma yorum olarak eklediler. Fakat iki kişinin çalıştığı bir zirai ilaç bayisinde tuvaleti temizlemek için ayrı bir kişiye iş vermek mi gerekir? Bir de çay getirip götürmek istemiyorlar.
6-Ücreti ödenmeyen mesaiden bahsediliyor. Aslında kimseyi fazladan çalıştıramazsınız. Bu konuda hukuki düzenlemeler var. Çalışan ile işveren arasındaki bir durum.
7-İşçi parasından kaçınmak için işçi olarak çalıştırılmak istemiyorlar. İşçilerden az maaş almaları durumunda da kendileriyle dalga geçildiğini ifade ediyorlar.
8-İşin olmadığı zaman muhasebeye bak, geleni gideni karşıla, sonra da arazi kontrolünde ya da laboratuvarda olursun muamelesi görmek istemediklerini söylüyorlar.
Kıymetli meslektaşlarım, sizlerin şunları da dile getirsen dediklerinizi özetle yukarıda sıraladım. Aslında sizler bu isteklerinizi meslek örgütünüz ZMO’ya bildirmelisiniz. Ama sizler adına yüksünmeden elçi oldum. Ziraat Mühendisliğinin en üst düzeyde anılmasını ve hissedilmesi gerektiğine inanıyorum. Bunun için de çalışıyorum. Sektörün içinde bulunduğu sorunlara değinmeye çalışıyorum. Örneğin yapılan eğitim-öğretimin tekrar ele alınmasını gerektiğini de yazdım. Hiç birinizden yorum gelmedi. Ziraat mühendislerinin yaptığı işlerin bir kısmının, başka meslek dallarına yaptırılmak istenmesinden yola çıkarak, herkes kendi mesleğini yapsın da dedim. Yani benim tarafım belli.
Yapılan yorumlardan birkaç tanesinde sektörü tanımadığım, alanda olmadığım, masa başında olduğum beni tanımadan ifade edildi. Kesinlikle katılmıyorum. Sektörün içerisindeyim ve her zaman özel sektörü tanımaya çalışırım. Yukarıdaki serzenişlerinize de katılıyorum.
Meslektaşlarımız daha kolay iş bulabilsin diye sektör temsilcileriyle bir araya getirmeye çalışırım. Öğrencilerime mezuniyet sonrasında hangi koşullar ile karşılaşacaklarını, hangi özelliklere sahip olmaları gerektiğini sürekli anlatırım. Tabi derslerde fiziki ya da zihni olarak karşımızda bulabildiklerimize…
İş sahipleri ya da iş verme sorumluluğu taşıyanların “Herkesi alamayız. Bizim koşullarımıza uyanları kabul edebiliriz.” dediklerini duyar gibiyim. Haklısınız da. Sonuçta hayatın bazı kuralları ve istediklerimizin kriterleri var. Bunu bilmemiz ve anlamamız gerekiyor.