Ülkemizin toplam sebze üretimi içerisinde örtüaltı koşullarındaki üretimin payı yaklaşık beşte bir oranındadır. Bu kadar üretim toplam üretim içerisinde özellikle kış döneminde çok konuşulmaktadır. Yanlış anlaşılmaların önüne geçmek için örtüaltı üretim ile serada üretimin aynı olmadığını hemen belirtmek isterim. Örtüaltı kavramı içerisinde alçak tüneller, yüksek tüneller, plastik ve cam seralar bulunmaktadır. Günümüz koşullarında seracılık faaliyetleri …

Loading

Geçtiğimiz hafta İstanbul’da “Ziraat Bankası Tarım Ekosistemi Buluşması” kapsamında “Sürdürülebilir Tarım ve Tarımda Markalaşma” konulu bir program gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Programda tarım sektörüyle ilgili önemli konulara dikkat çekti. Ziraat Bankası tarafından planlanan destekler dikkat çekiciydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı konuşmada çiftçilerin ihtiyacını karşılamak için Ziraat Bankası tarafından 480 milyarı aşan destekten 1,2 milyon üreticinin …

Loading

Liselere geçiş Sınavı (LGS) 2 Haziran günü yapıldı. Ortaokul çocuklarımızın geleceği için son derece önemli olan bu sınav tek oturumda yapıldı. Sözel ve sayısal bölümler arasında kısa bir ara verilse de tek oturumda tamamlandı diyeceğiz. Peki istenilen, beklenilen ya da bu sınavın misyonu yerine geldi mi? Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu sınavın önemi, hazırlığı, sınavın yapılışı …

Loading

Ülkemiz için orman yangınları sezonu başladı. Bu cümleyi yazarken canım çok acıyor. Turizm sezonundan bahseder gibi orman yangınları sezonundan bahsediyoruz. Her yıl yaz ayları geldiğinde ardı arkası kesilmeden yangın mücadelesi veriyoruz. Acaba bir önceki yıldan ders alır mıyız diye düşünürken, gelen yeni sezonda yeni yangınlar bizleri karşılıyor. Geçtiğimiz haftalarda Manavgat ilçemizde yangın hadisesi ortaya çıktı. …

Loading

Bu yazımda uzun yıllara dayalı gözlemlerime istinaden birkaç not aktarmak istiyorum. Yazımın başlığını da buna göre belirlemeye çalıştım. Üniversite kampüsüne bir öğrenci olarak girdiğim yıldan bu yana neredeyse 30 yıl geçti. Ve bu sürenin bir kısmını lisan, yüksek lisans ve doktora eğitimi oluşturuyor. Öğrencilikten sonra da öğretim üyesi olarak görev yapmaya devam ediyorum. Bir ziraat …

Loading

İklim değişikliği son yıllarda dünya genelinde en çok konuşulanların başında geliyor. Aniden yağan aşırı yağmurlar, don olayları, zamansız kar yağışı veya zamanında yağmayan yağışlar, fırtınalar, sel olayları, kuraklık, susuzluğa doğru koşmamız bir şekilde gündeme geldiğinde, iklim krizi hemen gündemimize oturuyor. Yakinen iklimsel olaylarda değişiklikler olduğuna şahidiz. Hal böyle olunca tedbirler alınması gerekiyor. İklim değişikliklerine neden …

Loading

Tarım kendi içerisinde her üretim koluyla zor bir sektör. Tarla bitkileri üretiminden, hayvan yetiştiriciliğine, meyvecilikten sebzeciliğe hiç fark etmeksizin birçok problemleriyle var olmaya devam ediyor. Sektörün içerisinde maliyet sorunu hat safhada ve artarak devam ediyor. Üretim planlaması sorunu hazırlanan mevzuat ile çözülmeye çalışılacaksa da varlığını devam ettiriyor. Pazarlama, paketleme, ürün kayıpları, lojistik problemleri varlığını sürdürüyor. …

Loading

Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için üretmek son derece önemlidir. Üretmek için de çalışmak gerekiyor. Çalışmak ise işe ve zamana bağlı. İşlerimizin daha verimli hale gelmesi için zamanınca çalışmak gerekiyor. Ülke olarak neyi üretip üretmediğimiz ya da üretmemiz gerektiği konusu her daim tartışılmaya devam ede dursun, tatiller peşinde koşmaya devam ediyoruz. Açıkçası ülkemiz için tatiller …

Loading

Geçtiğimiz hafta sonu, 31 Mart tarihinde, tüm Türkiye’nin kilitlendiği yerel seçimler tamamlandı. Şehrimizde ve diğer şehirlerde seçimlere bağlı gürültü ve çevre kirliliği de sona ermiş oldu. Elde edilen sonuçların şehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını dilerim. 31 Mart tarihinde elde edilen sonuçlar iktidarı temsil eden Cumhur İttifakı tarafını mutsuz etti. Muhalefet tarafından CHP’yi ise çok sevindirdi. …

Loading

Tarım sektörümüzün en büyük sorunlarından birisi üretim planlamasının olmamasıdır. Uzun yıllardan beri bu sorun tespit edilir, çözümü için farklı yollar öne sürülür ve nihayetinde tekrar aynı sorunu tespit etmek durumunda kalırız. Yani dön, dolaş, başa gel ve yine aynı tespiti yaparız. Yıllardan beri öne sürülen çözümlerin bir işe yaradığını fark edemedik. Devletimizin tarımla ilgili yetkililerine …

Loading