TÜBİTAK Bilim Söyleşileri


Ülkemizin en nadide kurumlarından birisi olan TÜBİTAK, son aylarda Bilim Söyleşileri ile de fark yaratmaya devam ediyor. Peki TÜBİTAK Bilim Söyleşileri nedir?

Bu söyleşiler 2014 yılında TÜBİTAK Bilim ve Toplum Başkanlığı tarafından başlatılmıştır. Amacı kısa bir ifade ile “bilim iletişimini sağlamak”.

Alanında uzman bilim insanlarının, kendi pencerelerinden uzmanlık alanlarıyla ilgili paylaşımlarını yaptıkları bir etkinliktir.

İlkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik yapılan bu söyleşilerde öğrencilerle bilim adamları bir araya getiriliyor. Yaklaşık 1-1,5 saatlik süreden oluşuyor.

Bu sürenin hepsinde sunum ve bilgi bombardımanı ile öğrenciler sıkılmıyor mu sorusu akla gelebilir. Bu süre toplam bir süre. Söyleşi başlamadan TÜBİTAK’ın tanıtıldığı video ve diğer görseller de kullanılıyor. Söyleşi sırasında veya sonrasında gençlerimiz doğrudan iletişim halinde bulunuluyor.

TÜBİTAK tanıtıldığı gibi konuşmacıların üniversiteleri ve fakülteleri de tanıtılıyor. Gençler farklı uzmanlık alanlarını tanımış oluyorlar. Belki de onlar için yeni iş fırsatları doğacak.

Uzmanlık alanına göre uygulamalı sunumların da yapıldığı bu etkinliklerin heyecan oluşturduğunu da söylemeliyiz.

TÜBİTAK’ın bildirdiğine göre bu yıl rekor bir katılım olmuş. Bu katılımın yoğunluğunu okuduğumuz bilgilendirmelerden ve sosyal medya paylaşımlarından anlıyoruz.

Bu söyleşilere bu yıl ben de katıldım. Afyonkarahisar’ın Sandıklı İlçesinde bir lise için başvuruda bulundum. Söyleşim “Organik Tarım ve Sağlıklı Yaşam üzerine Etkileri” başlığını taşıyordu.

Organik tarım konusunu seçerek hem bir farkındalık oluşturmak, hem de sağlıklı gıda üzerine dikkat çekmek istedim.

Organik tarımın tanımından başlayıp, ülkemiz ve dünya açısından hem tarihi sürecine hem de mevcut durumuna değindik. Organik olarak üretilen gıdaların neden önemli olduğunu vurgulamaya çalıştık. Ve sağlıklı gıdaya erişimin bilinçlenmeyle ilgisini kurmaya çalıştık.

Ayrıca gençlerimiz için organik tarım içerisinde hangi iş kollarının olduğuna örnekleriyle değinmeye çalıştık.

Söyleşimizi yoğun bir soru-cevap iletişimi ile sonlandırdık. Söyleşi sonunda soru sormaktan çekinen gençlerimizi görünce, bilim insanlarının onlarla temas halinde olmalarının ne kadar önemli olduğuna şahit oldum.

Bu noktada öteden beri söylediğimi tekrar etmek istiyorum. Kapalı kapılar ardında sayıya dayalı bilim, ancak kendini tatmin eder.

Söyleşinin gerçekleşmesinde katkılarından dolayı Sandıklı Şehit Gökhan Orhan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Şenel Yavuz ve Öğretmen Ali Demir başta olmak üzere, katılım sağlayan çevre okullardan gelen diğer okul müdürlerine, öğretmenlerimize ve öğrencilerimize çok teşekkür ediyorum.

Loading

Previous TÜBİTAK Bilim Söyleşilerine Katıldım
Next Sebzelerin Satışında Bu Kadar Fark Normal mi?