DOLAR ARTARKEN YÜKSELEN FİYATLAR DÜŞMEYİ UNUTTU


Kovid salgını etkisini devam ettirirken hem üretici hem tüketici tarafında fiyat baskısı devam ediyor. Üreticilerin kullandıkları girdilerin fiyatları sürekli artış halinde. Tüketicilerin alış verişlerindeki fiyatlar da artış halinde. Tarımsal üretimde yer alan çiftçilerin fiyatları ise beklenen kadar artamıyor.

Bahsetmeye çalıştığım fiyat artışlarında öteden beri döviz yükselişlerinin etkili olduğunu biliyoruz. Dolar ya da euro yükseldikçe özellikle ithalata bağlı ürünlerde fiyat artışları can yakıyor.

Tarımsal üretimde kullanılan girdilerden gıda fiyatlarına, temizlik ürünlerinden inşaat malzemelerine, otomobilden kamyona, tarım aletlerine kadar, aklımıza hangi ürün gelirse dövizden etkilenmeyen ürün yoktur.

Ancak bugüne kadar tecrübelere dayalı olarak öğrendiğimiz bir durum var ki o da dolar veya euro değeri düşünce, fiyatların geri gelmemesidir.

Artışını anlıyoruz anlamasına da düşmemesine akıl erdiremiyoruz. Aklımız, mantığımız, gönlümüz ne kadar artıysa o kadar düşsün istiyor.

Son aylarda yaşananlar da buna örnektir. Doların Türk lirası karşısındaki değeri 8 TL’ye kadar çıkmıştı. Şimdilerde ise bu değer 7 TL’ye kadar geriledi. Hatta daha da düşmesi bekleniyor.

Peki, tüketiciye yansıyan fiyatlar neden düşmedi?

Basına yansıyan açıklamalara bakılınca artık hammadde fiyatlarındaki artışlardan bahsediliyor.

Doğru mudur? Olabilir. Ancak beklentimiz dolara bağlı olarak artan kısmın düşürülmesi.

Bu neden yapılmıyor? Ya da bir kontrol mekanizması ile sağlanamaz mı?

Genelde tarım konusunda yazılar kaleme aldığımdan, daha önceki birçok yazımda tarım ürünlerine bağlı fiyatlandırmalarda denetim şart olduğunu belirttim. Aslında ticarete konu olan bütün ürünlerde denetim şart.

Tüketicilere yansıyan fahiş fiyatlar halk üzerinde bir tedirginlik ve baskı oluşturacaktır. Bu olumsuzluğun bir kesime yansıması da bir stratejidir. Özellikle salgın sürecindeki olumsuzlukların etkisiyle birleşik etki yapması muhtemeldir. Üzerinde düşünülmelidir.

Bir an önce fiyatların denetlenmesi için devlet yetkililerimizin kontrol mekanizmaları oluşturmalarını diliyorum.

Loading

Previous PIRASALAR ELDE KALDI
Next Gıda Fiyatlarındaki Artışa Neden Şaşırıyoruz?