Üretim Planlaması Sağlam Temellere Dayanmalı


Tarım sektörümüzün en büyük sorunlarından birisi üretim planlamasının olmamasıdır. Uzun yıllardan beri bu sorun tespit edilir, çözümü için farklı yollar öne sürülür ve nihayetinde tekrar aynı sorunu tespit etmek durumunda kalırız.

Yani dön, dolaş, başa gel ve yine aynı tespiti yaparız. Yıllardan beri öne sürülen çözümlerin bir işe yaradığını fark edemedik. Devletimizin tarımla ilgili yetkililerine göre de çözüm bulunamamış ki bununla ilgili bir Yönetmelik çıkarıldı.

14.09.2023 tarihinde çıkarılan “TARIMSAL ÜRETİMİN PLANLANMASI HAKKINDA YÖNETMELİK” gereğince Bakanlık yetkilileri ilgili kurulları oluşturup toplantılar yapmaya başladılar.

Bu toplantıların elbette bazı çıktıları olacaktır.

Türkiye’de 2023 yılında planlanarak yapılan üretim yok. Yönetmelik Eylül 2023 yılında çıkarıldı ve bu Yönetmeliğe göre de planlı üretime 2024 yılında başlanacak.

Üretim planlaması mevcut istatistiksel verilere göre yapılması gerekiyor. Bu konuda daha önce bir şeyler yazdık ve paylaştık. O yazımızda bazı konulara da dikkat çektim.

Öncelikle iyi bir planlama için gerçekliği yansıtacak verilerin olması gerekiyor. Bunun için yeniden sayımların yapılması gerekiyor.

Geçtiğimiz günlerde Mersin’de yapılan toplantıda da gündeme geldiği gibi ilk önce stratejik ürün olarak belirlenen 17 üründe planlama yapılmak isteniyor. Ve bu planlamanın yapılabilmesi için tarım sayımlarına başlanacak. Tarım sayımları 2024-2026 yılları arasında yapılacak ve 2026 yılında tamamlanması hedefleniyor.

2028 yılı için de aralarında buğday, mısır, patates, soğan gibi stratejik olarak belirlenmiş 17 ürünle başlanması öngörülüyor.

Açıkçası bana göre geç kalan bir tarih olduğunu hemen belirtmeliyim. Yönetmeliğin üzerinden 5 yıl geçecek ve biz stratejik ürünlerimizde ancak planlı üretime başlamış olacağız. Elbette sayım işleminin bitmesi gerekiyor.

Peki sıfırdan mı sayım yapacağız? Daha önceki verilerin hiç mi doğruluğu yoktu? Sıfırdan sayım yapılaması öngörülüyor ki bu da daha önceki verilerin doğruluğu üzerinde şüpheler odluğunu gösterir. Bunca yıla ve tespitlere rağmen, üzücü bir durum.

Tarım Bakanlığının bunca merkezi ve taşra teşkilatındaki eleman varlığı bu süreyi kısaltamıyor mu?

2024 yılında yapılacak planlama inşallah üreticiyi de menün eder. İnşallah sağlam bir üretim planlaması yapılabilir.

Üreticileri para kazandıracak bir planlama yapılırsa hiç kuşkusuz tarımsal üretimimiz artar.

Loading

Previous Avokadoda Yarma Aşı Nasıl Yapılır?
Next Yerel seçimler de bitti…