Tohum ve Dikim Materyali Enflasyonu Zirvede


Tarım sektörünün sesini çiftçiler arasına girerek dinlemek, sektörün nabzını doğru şekilde tutmaya yardımcı oluyor. Örneğin çiftçilerimiz bu yıl domates fiyatlarından şikayetçiler. Fiyatlar o kadar can yaktı ki TBMM’de bazı vekillerimiz konuyu dillendirmek durumunda kaldılar. İyi de yaptılar.

Sebze yetiştiriciliğinde fiyatlar yükseldiğinde ikinci, üçüncü sınıf meyvelerden bile iyi gelirler elde edilebilir. Fiyatlar bu yılki domateste olduğu gibi düşük seyrederse en kaliteli meyveleri bile satacak yer bulamazsınız.

Son yıllarda domates seralarında pembe domates yetiştiriciliği artmaya devam ediyor. Ancak üreticiler normal tane domates büyüklüğündeki meyvelerini “ikinci” fiyatına satmak durumunda kaldılar. Hatta satamadılar bile diyebiliriz. Eğer 20 TL’ye domates satılıyorsa bilin ki üreticiler zarar ediyorlar.

Tarım sektörünün problemlerinin başında tarımsal girdilerdeki artıştır. O zaman bu artışa Türkiye İstatistik Kurumu’nun rakamlarıyla bakalım. Domates fiyatlarını bir de böyle değerlendirebilirsiniz.

TÜİK’in geçtiğimiz günlerde son tarım girdi fiyat endeksini yayınladı. Bu da bize tarımsal girdilerdeki enflasyonu gösteriyor. Aralık ayına göre yapılan bilgilendirmede yıllık bazdaki artış %32.49 iken bir önceki aya göre artış %2.13.

Endeks verilerini biraz daha detaylandıracak olursak; tarımda kullanılan mal ve hizmetlerde bir önceki aya göre %1.90, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetlerde ise %3.46 artış gerçekleşmiş.

On iki aylık ortalamaya bakıldığında tarımda kullanılan mal ve hizmetlerdeki enflasyon %38.54 olurken, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetlerde %56.90 artış meydana gelmiş.

Alt gruplar açısından enflasyon durumunu inceleyecek olursak; gübre ve toprak geliştiricilerdeki enflasyon oranı yılık %21.45, tarımsal ilaçlarda %21.45, hayvan yeminde %28.76 olarak belirlenmiş.

Tarımsal girdilerden tohum ve dikim materyallerindeki artış en yükseğe ulaşmış. Bu kalemlerdeki artış oranı %52.31 olarak saptanmış.

Yani çiftçilerimizin sebze üretimine başladıkları tohum ve tohuma bağlı fidelerdeki artış oranı en yükseğe ulaşmış. Gübrelerde de artış meydana gelmiş. Kullanılan başka malzemelerde de artışlar var.

Yani üretimin maliyeti Aralık ayı baz alınarak bakıldığında artmış. Yani girdi teminleri yapılmış, piyasa durağanlaştığındaki rakamlar hala yukarı yönlü. Üretim başlarken bu değişim para kazanma ihtimali henüz korunurken konuşulmuyor. İşler zararına gitmeye başladığında dikkat çekiyor.

Sonuç olarak tarımsal girdilerdeki artış artmaya devam ediyor. Bakanlık yetkililerimiz bazı alanlarda etkili denetimler yapıyorlar. Bu etkileri de görüyoruz.

Tarımsal girdilere de el atılmasını dilerim.

Loading

Previous Mermercilik yeraltı sularını etkiler mi?
Next Tarım Sektöründe İşçi Problemi Artmaya Devam Edecek