Konut Fiyatları Can Yakmaya Devam Ediyor


Bu hafta yine benim de canımı acıtan konut fiyatlarına değinmek istiyorum. Daha önce emlakçıları da içeren bir yazı kaleme almıştık. Bazı emlakçıların yine de payı vardır. Fakat ev sahiplerinin fiyat artışlarında önemli etkileri olduğunu yaşayarak öğreniyoruz.

Türkiye’de konut fiyatlarının en fazla konuşulduğu birkaç ilimiz var. Bunların başında ise İstanbul ve Antalya geliyor. Antalya’daki artış rekor üstüne rekor kırmaya devam ediyor.

Geçtiğimiz günlerde haberlere konu olan endekslerde, Antalya’da kira artışı Mayıs ayında bir önceki yıla göre yüzde 411 artmış. Bu artış oranına yanlış yazılmış, yanlış anlaşılmış, abartılmış deme şansımız yok. Antalya’da hangi bölgelerde mi rekor artışlar var?

Şirinyalı Mahallesi, Çağlayan Mahallesi, Fener Mahallesi, Lara-Kundu bölgesi, Hurma Mahallesi, Sarısu Mahallesi, Gürsu Mahallesi, Bayındır Mahallesi, Molla Yusuf, Uncalı, Siteler ve benzeri… Kepez ilçesinde de durum farklı değil. Özellikle öğrencilerin yaşam bölgesi olan Kültür, Ahatlı, Gülveren, Yeşilyurt, Yenidoğan mahalleleri dikkat çekiyor. Önceleri ucuz bölgeler olan Yenigün’de fiyatlar tepe noktasına doğru ilerliyor.

Yani komple Antalya’da fiyatlar ters yüz olmuş durumda. Peki bu artışlar nereye kadar devam edecek?

Kimse bunu öngöremiyor. Sürekli artıştan kazananlar ve yabancı olup konut sahibi olanlar memnun olabilir.

-Şehrin yerli sakinleri olarak bizler rahatsızız.

-Memurlar rahatsız.

-Öğrenciler rahatsız. Üniversite öğrencilerimiz gelecek yıl nasıl ev kiralayacaklar? Dar gelirli insanlarımız çocuklarını nasıl gönderecekler? KYK Yurtları da yeterli değil.

-Evden çıkarılan kiracılar rahatsız. Ev sahipleri %25’den fazla zaman yapamaz mı diyorsunuz? Bu hukuki düzenlemenin karşılığı yok. Noterlere gidip imzalatılan tahliye taahhütnamelerini görebilirsiniz.

-Birikimleri ile ev almak isteyenler rahatsız.

Nasıl rahatsız olmayacağız ki! Daireler için kira fiyatları artık 5 bin TL’den başlayıp 30 bin TL’ye kadar çıkıyor. Şehrimize atanan tek maaşlı memurlar gelmek istemiyorlar. Gelseler bile daire fiyatları yukarıda yazdığım gibi.

Örneğin, Bayındır Mahallesinde Doğa Koleji’nin karşısında sorduğum bir daire için 9 bin TL istediler. Bu fiyata hangi memur kiralayabilir? Kepez İlçesi Varsak Mahallesinde daha ucuz diyenler araştırabilirler. Orada da 5 bin liradan başlıyor.

Ev almak isteyenler ise şoktalar. Geçtiğimiz yıl 300 bin TL olan dairelere 2,5 milyon TL istiyorlar.

Duyduk duymadık demeyin! Bu fiyata bazı bölgelerde oturulabilecek bir yer bulmak da gittikçe zorlaşıyor. 20 yıllık meslek yaşamında bir ev hayali kuranların Muratpaşa, Konyaaltı ilçelerinde satın alma imkanları da kalmadı diyebiliriz.

Bu fiyatlar gerçek mi? Abartı var mı? Bazı emlak sitelerini incelersek bunu rahatlıkla görebiliriz.

Durumun can sıkıcı olduğunu örneklemeye devam edelim. Bir dairenin fiyatını soruyorsunuz, örneğin 2 milyon diyorlar, aradan bir hafta geçiyor, aynı daireye 2,2 milyon diyorlar. Aradan 3-5 gün geçince 2,5 milyona çıkmış. Hatta birkaç gün arayla 100-200, 300 bin TL artıranlar bile var.

Sanki 10, 20, 30 lira, 1000, 5000, 10 000 lira artırıyorlar. 100 bin TL’lk bir artış bir öğretmenin bir yıllık kazancına denk diyebiliriz.

Bu gidişat normal olamaz. Bu anormalliğin kontrol altında olmasını dilerdim. Maalesef karşılaştıklarımız hiç de böyle değil.

Neden kontrol altına alınamıyor? Benim aklıma gelenler yetkililerin aklına gelmiyor mu?

-Şehrimize gelen yabancılar fiyat artışının temel sebeplerinden birisi. Ruslar, Kazaklar, Kırgızlar, Ukraynalılar ve diğerleri rahatlıkla istedikleri yerlerden konut sahibi oluyorlar. Paraları var ki onlar için zorlayıcı olmuyor. Peki yabancı satışı veya kiralamasını bazı bölgelerde toplayamaz mıydık? Bunu resmi olarak yapamasak bile gayri resmi sağlayamaz mıydık? Yabancılar her bölgeye yayılınca dar gelirler çok zor durumdalar.

-Özellikle kira bedellerinin belirlenmesinde bir üst sınır, maliyete göre hareket edilemez miydi?

-Konut fiyatlarında rayiş fiyatın belirlenmesi çok mu zor? Bunu neden yapamadık? Emlakçılarla konuştuğumuzda onlar da benzer şeylerden bahsediyorlar.

-Evinin değerini öğrenmek isteyen yüksek fiyattan ilanlar veriyorlar. Bunu neden göremiyoruz?

Antalya’nın sözünü söyleme yetkisinde olanlar sahi konut fiyatlarının zirveye çıktığı yerlerde hiç görüş alışverişinde bulundunuz mu? Bu konuda ilgili Bakanlıklara önerileriniz oldu mu? İnsanlarımızın canı yanıyor. Dikkat!!!

Loading

Previous Kalıntıya Karşı Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele Yöntemleri
Next TRT Radyo 1'de Örtüaltı Sebze Yetiştiriciliği Konuşulacak