GIDA İSRAFININ ÖNÜNE GEÇİLMELİDİR


Dünya nüfusu hızla artıyor. Bu artış hızıyla 2050 yılında yaklaşık 10 milyar olacağı tahmin ediliyor. Bu kadar artmış nüfusun gıda ihtiyacının sağlanması, en önemli konulardan birisi olacak.

Üretim ve tüketim istatistiklerine bakıldığında 2050 yılında yaklaşık %60 daha fazla üretim yapmamız gerektiğini görüyoruz. Peki, bu üretimi olumsuz anlamda değişen iklim koşullarıyla sağlayabilir miyiz? Bütün ülkelerin buna göre planlama yaparak hazırlanması gerekiyor.

Daha önceki bir yazımda, gıda üretimin aslında nüfusa yetebileceğinin altını çizip, paylaşım sorunu olduğunu ifade etmiştim. Bu durum bugünden yarına illaki devam edecektir. Ancak azaltılması için duyarlı insanlara, yöneticilere büyük iş düşüyor.

Günümüzde dünya genelinde 821 milyon kişi açlıkla karşı karşıya. Yeterli gıdaya ulaşma bakımından sorunları var. Ancak neredeyse bir o kadar, 810 milyon, kişinin obozite sorunu yaşadığını biliyoruz. Bir yanda açlık çekenler, bir yanda ise bulup da beslenmesini bilmeyenler…

Bir başka sorun ise üretilen gıdanın hepsinin insanlara ulaştırılamamasıdır. Yani gıda israfından bahsediyorum. Hasat aşamasında, depolanmasında, paketlenmesinde, raflarda, tezgahlarda ve mutfaklarda önemli miktarda israf var. Ülkemizin gıda israfı toplam 19 milyon ton kadardır. Bu ciddi bir miktardır.

Türkiye İstatistik Kurumu 2018/2019 bitkisel üretim denge tablosuna bakıldığında sebzelerde toplam 3 milyon tonun üzerinde kayıp var. Bunun 793 bin tonu üretim aşamasında gerçekleşiyor.

Domateste toplam kayıp 1 milyon 600 bin ton iken bunun 425 bin tonu üretim aşamasındadır.

Meyvelerden armuttaki kayıp 36 bin ton iken, Antep fıstığındaki kayıp yaklaşık 9 bin ton kadardır. Önemli narenciyelerimizden portakaldaki kayıp 96 bin ton kadar. Bu örnekleri artırabiliriz.

Türkiye’de toplamda 19 milyon tonluk israfı azaltmak için üretimden saframıza gelene kadar bütün aşamalarda alınması gereken önlemler var. Bu kayıpların bir kısmının önüne geçilebilirse, ekonomik kazancı yanında yeterli gıdaya ulaşamayanlara verme şansı doğacak. Bunun başarılması konusunda yetkililer büyük gayret gösteriyorlar.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Dünya Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile birlikte “Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık” kampanyası yapıyorlar. Bizler de destek verelim.

Kaynak: www.gidanikoru.com

Loading

Previous KARABAĞ AZAD EDİLDİ
Next KIRSAL KESİMLERDE DE KONTROLÜ ARTTIRALIM