Kontrolsüz Fiyatlara Tarım Kredi Kooperatifleri Çözüm Olamaz mı?


Kovid Salgınından sonra Dünya’da farklı gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Yaşananlara bakıp, bu yüzyılda bunlar olabilir mi demeyelim. Basbayağı da oluyormuş. Olacak. Alasını da göreceğimizi öğreniyoruz.

Devletleri kontrol etmenin yolunun ekonomiden ve askeri güçten geçtiğini biliyoruz. Hepsinden önemlisi de ekonomi. Devletleri boş verin, ülkeler içerisindeki bir araya gelmiş bazı “oluşumların” kendi devletlerine baskılar oluşturduğunu görebiliyoruz.

Evet, bütün Dünya genelinde ekonomik kriz var. Krizin etkileri ülkemizde de etkisini göstermeye devam ediyor. Hatta ülkemizde çok daha fazla hissediliyor. Yaşadığımız coğrafyanın kaderi, bu etkiyi tetiklemeye devam ediyor.

Türkiye’de fiyat artışlarına karşın bazı önlemler alınıyor. Bu önlemlerin etkisi oldu mu, olacak mı herkes merak ediyor. En son gıda ürünlerindeki %8’lik KDV, %1’e indirildi. Marketlerin bu karara uymadıklarıyla ilgili birçok haber görüyoruz. Yetkililerin denetimi ne kadar çözüm olabilir göreceğiz.

Peki, Tarım Kredi Kooperatifleri de çözüm aracı olmaz mı?

Tarım Kredi Kooperatifleri “Gübreden tohuma, ilaçtan yeme, sulama sistemlerinden lojistik hizmetlerine, hayvancılıktan bitki besleme, plastik, bilişim, gıda, dış ticaret, petrokimya ve lisanslı depoculuğa, üretim öncesi ve sonrası girdi temininden sigortacılık ve ürünlerin pazara ulaştırılmasına kadar geniş bir yelpazede çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” diyorlar.

Yine kendi ifadeleriyle 800 binden fazla ortağı ile Türkiye’nin en büyük çiftçi kuruluşu durumunda. Güçlü yapısıyla Tarım Kredi Kooperatifleri ekonomik krizin içerisinde biraz daha fazla rol üslenebileceğine inanıyorum. Tarım Kredi Kooperatifleri Holding yapısında çalışıyor.

Üreticinin gübre fiyatları oldukça artmış durumda ve artmaya devam ediyor. Devletimizin de destekleri ile gübre üretim ve tedarikinde çiftçilerimize daha fazla yardımcı olunmalıdır.

Plastik sera örtülerinin fiyatı almış başını gidiyor. Rusya’nın Ukrayna üzerinde oluşturduğu kriz ile petrol fiyatları artacak, PE sera örtüleri de artacaktır. Sera örtüleri 55 TL’yi aşmış durumda. İMECE Plastik markasıyla Tarım Kredi Kooperatifleri’ne çok iş düşüyor. Diğer firmalarla aynı fiyata sattıktan sonra bir anlamı yok. Maliyetine, maliyetin biraz üzerine satılabilmelidir.

Holding kendi kooperatifleri aracılığıyla üreticilere kredi ve her türlü girdi temini sağlıyor. Zirai İlaç Bayileri ile aynı fiyata satıldıktan sonra üreticinin girdi maliyeti nasıl düşürülecek?

Holding zincir marketlere de sahip. Gittikçe yaygınlaşan Kooperatif Marketlerin biraz daha inisiyatif alması gerekiyor. Devletimizin de destekleriyle sayıları arttırılmalıdır.

Köylerin içlerine kadar sokulan özellikle muhteşem üçlü dediğim ŞOK, A101, BİM gibi marketlerin bulunduğu bölgelere Kooperatif Marketlerin yeni şubeleri açılmalıdır. Devletin aldığı kararlara rest çekecek olanlara göz yumulmamalıdır.

Ancak kim olursa olsun, hangi kurum olursa olsun DENETİM’den asla vazgeçilmemelidir.

Loading

Previous Sıcak İklim Sebzeleri için fide diktiler.
Next MAAŞTAN FAZLA KİRA ARTIŞI OLURSA…