SÜPER GIDALARA TALEP ARTIYOR


“Süper Gıda” ifadesi son yıllarda sıkça kullanılmaya başladı. İsterseniz süper gıda nedir, buradan başlayalım. Vücudun temel ihtiyaçlarını karşılayacak son derece zengin vitamin, mineral, protein, yağ, antioksidan ve benzeri içeriklere sahip gıdalara süper gıdalar deniliyor. Fonksiyonel gıdalar da denilen bu besinler küçük ama adeta besin deposu durumunda.

Süper gıdalara ilginin son yıllarda artması kişisel beslenme ihtiyacının artmasıyla orantılıdır. Bu da kişilerin ekonomik gelişmişlikleri ile ilgili. Bir nevi organik tarım ürünlerinin tüketilmesinde olduğu gibi. Organik süper gıdalar çok daha değerli. Sağlıklı beslenme talebiyle birlikte kişisel beslenme kavramının kullanımı da artarken, bu alandaki gelişmelerin de hızlanması kaçınılmaz olacak.

Almanya’nın Köln şehrinde yapılan “Anuga 2019 Gıda Fuarı”na katılan Ali Ekber Yıldırım’ın aktardıklarına göre süper gıdaya olan ilginin büyük olduğu ve bu alanda önemli gelişmelerin olacağı not ediliyor. Mevcut durumda süper gıda pazarının büyümesi yıllık ortalama %12 civarında. Bu pazar içinde en hızlı büyüyen gıdanın %34 ile kabak çekirdeği, %21 ile ayçiçeği, %14 ile kinoa, %14 ile keten tohumu olduğu belirtiliyor.

Süper gıda kapsamına giren meyveden sebzeye, kabuklu meyvelerden tohumlu bitkilere kadar geniş bir yelpazede birçok ürün var.

Buğday filizi, tarçın, somon balığı, yaban mersini, avokado, goji berry, badem, ceviz, sipurilina, acai üzümü, rapini, kara lahana, sarımsak örneklerden bazıları.

Sebzecilikte yeni çeşitlerin eldesinde tüketicilerin taleplerine göre besin içeriği yüksek çeşitler hedefleniyor. Örneğin domateste likopen içeriği yüksek çeşitler isteniyor.

Bu gıdaların içeriklerine bakıldığında besleyici özelliklerinin yüksek olduğu görülecektir. Ancak bazılarına rahatlıkla ulaşılabilirken bazılarına da ulaşmada sorunlar yaşanmaktadır. Bazıları ülkemizde yeteri kadar üretilemezken bazılarında dönem dönem üretim fazlası olup satılamamaktadır.

Dünyada ekonomik doygunluğa ulaşmış insanların kişisel beslenme tercihleri de artıyor. Hem sağlıklı gıdaya olan talep artıyor, hem de organik olarak yetiştirilmese de süper gıdalara ilgi giderek artıyor.

Dünya pazarları alternatif ürünlere açık olma fırsatını değerlendirmek için süper gıdalar üzerine yatırımlar yapmalıyız. Ancak kontrolsüz, üretim planlaması olmadan hareket etmemek gerekiyor. Bütün tarım alanlarında goji berry, yaban mersini, sarımsak ve benzeri ürünleri yetiştirecek değiliz. Mutlaka üretim planlaması şart.

Ortaya çıkacak alternatif pazarlar değerlendirilmelidir. Dünya süper gıdalara doğru giderken biz de pazardaki yerimizi almalıyız.

Kaynak: https://www.tarimdunyasi.net

Loading

Previous BÜTÜN MEMURLAR ÇALIŞTIKLARI YERDE İKAMET ETMELİDİR
Next YANGIN SÖNDÜRMEK İÇİN TARIMI KULLANALIM MI?